- Het invoeren van de dollar in Argentinië is een laatste stap in een reeks bredere financiële hervormingen, zegt president Javier Milei in een nieuw interview.
- Eerst zal de balans van de Argentijnse centrale bank worden opgeschoond en zal het banksysteem worden hervormd.
- Hoewel zijn plannen in eigen land als controversieel worden bestempeld, krijgt de nieuwe president steun van het IMF.
- Lees ook: 7 dingen die je moet weten over Javier Milei, de nieuwe president van Argentinië die de centrale bank wil afschaffen en de kettingzaag in de overheid wil zetten
De Argentijnse president Javier Milei heeft aangegeven dat er nog een lange weg te gaan is, voordat hij werk maakt van de dollarisering van de economie van het land.
In een interview met de conservatieve, Argentijnse nieuwswebsite Cenital merkte de libertarische leider op dat de dollarisering de laatste stap is in een langere lijst van hervormingen die hij wil doorvoeren.
Allereerst zal zijn regering werken aan het op orde brengen van de balans van de centrale bank en het doorvoeren van anti-corruptiemaatregelen, waarna Milei wil overgaan op een vrij banksysteem.
Onder de vorige Argentijnse president, Alberto Fernandez, werd het aantal dollars dat Argentijnen konden kopen bij hun bank gelimiteerd tot maximaal 200 dollar per maand. Door de torenhoge inflatie in het land – de jaarlijkse inflatie kwam in december vorig jaar uit op 211 procent – sparen veel Argentijnen het liefst in dollars, omdat dit een stabielere munt is.
Maar de Argentijnse centrale bank kan door de zwakte van de peso niet genoeg reserves in dollars opbouwen om de spaartegoeden van de Argentijnen in dollars te dekken. Voormalig president Fernandez besloot daarom een maximum te stellen aan het aantal dollars dat gekocht kon worden bij de banken. Wat resulteerde in de bloei van een zwarte markt voor de handel in dollars.
President Argentinië wil niet één munt, maar concurrentie tussen valuta
Milei wil met z'n plannen de "vrije concurrentie van valuta" herinvoeren. Met dollarisering doelt hij niet op een vervanging van de peso door de dollar, maar de vrijheid voor banken om de centrale bank met elk willekeurig betaalmiddel te kunnen betalen, zo zegt hij in het interview.
Afgelopen week is zijn controversiële "omnibus"-wet aangenomen in het Argentijnse Congres, waarmee hij flink in de Argentijnse overheidskosten wil gaan snijden, mede door staatsbedrijven te privatiseren en de subsidiëring van projecten die in zijn ogen niet essentieel zijn, stop te zetten.
Met deze wet hoopt Milei zowel de wijdverspreide corruptie in het land tegen te gaan, als het land uit de zware economische crisis te trekken, waar het al jarenlang in verkeert.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) steunt de ingrijpende plannen van Milei. Het fonds heeft vorige week een uitbetaling van 4,7 miljard dollar aan het land goedgekeurd uit een leningprogramma van 44 miljard dollar. Volgens het IMF zet Argentinië zich onder Milei in om "internationale reserves op te bouwen en de financiering van de staatsschuld door de centrale bank tegen te gaan".